/ Allmänt /

Mörkögda augusti

Nu går vi in i den sista sommarmånaden och rubriken anspelar på en deckare som jag läste i tonåren, Maria Langs ”Mörkögda augustinatt”. Jag kommer inte ihåg vad den handlade om, men titeln satte sig på något sätt. Den stora månen som dyker upp över grantopparna, de fullmogna plommonen på hängande grenar, dimman som vältrar fram över dalen, ja, ni fattar. Augusti är en lite sorgesam månad. Det är då man fattar att sommaren går mot sitt slut och med snabba steg kliver vi in i hösten.

Denna vecka har det regnat! Ja, det var ju inte så himla svårt att fatta, eftersom den 27 juli (om ni minns) var en regnig dag och då innebär det, enligt bondepraktikan, att det kommer att regna i sju veckor. Herregud! Fast, jag dristar mig till att tro att det kommer en och annan soldag också. Annars har det varit avfrostning av frysar, mer gurka (!) och surdegsbröd som hållit mig sysselsatt under veckan. Sen var det det där med OS också. Jag har verkligen hoppat med Montler och Sagnia, kastat diskus med Stål och Pettersson, stött kula med Roos, hoppat stav med Duplantis, simmat med Sjöström, seglat, spelat fotboll och handboll … ja, det mesta. Gick till och med upp mitt i natten … och lär väl göra det igen.

Augusti i bondepraktikan då. Vad säger den? Jo, så här:

Vindarna äro i denna månad föränderliga, åska och regnväder vanliga.
Nordanvind i augusti innebär stadig väderlek.
Vad augusti ej kokar, lämnar september ostekt.
I denna månad ingår hunddagarna (rötmånaden)
Man skall akta sig för mjölk och söt mat. Bitter spis skall man bruka och icke dricka för mycket win.

(Bara så ni vet!)

En av sakerna som jag gjort under veckan är att baka 12 surdegsbröd. Jag delar dem och fryser dem två och två och har då ett tag. I vanliga fall brukar jag ta ett tag med detta på hösten, inför alla soppor som brukar serveras då, men jag blev lite sugen. Jag delar med mig av receptet om nån vill prova.

 

Detta kräver planering, men ger mycket bröd:

Den här surdegsbasen kan användas till både ljust och mörkt bröd.

Dag 1: Blanda 1,5 dl fingervarmt vatten med 2 dl vetemjöl och ½ dl rårivet äpple. Rör om så degen blir slät, häll upp i en burk och täck med plastfolie (picka med en gaffel så det blir lite lufthål), ställ varmt.

Dag 2: Rör om, nu har surdegen börjat bubbla.

Dag 3: Tillsätt 1 dl fingervarmt vatten och 2 dl vetemjöl eller finmalt rågmjöl. Rör ihop, täck och ställ varmt igen.

Dag 4: Tillsätt 1 dl fingervarmt vatten och 2 dl vetemjöl eller finmalt rågmjöl. Rör ihop, täck och ställ varmt igen, denna gång 12 timmar. Nu kan surdegsbasen användas direkt eller ställas in i kylskåp.

Sen börjar själva planeringen!

På morgonen gör jag en fördeg:

1 dl surdegsgrund

2 dl vetemjöl

1 dl finmalet rågmjöl

2 dl fingervarmt vatten

Fördegen får stå varmt, täckt med bakduk 12 timmar.

På kvällen tar jag fram matberedaren och häller i fördegen. Tillsätter 10 g jäst, 2 tsk salt och 4 dl fingervarmt vatten. Jag kör maskinen så jag ser att jästen är upplöst och tillsätter ca 13 dl av det mjöl jag vill. Jag har provat och alla varianter fungerar bra. Jag kör maskinen ca 8 minuter. Degen ska vara lite ”vek”, alltså ganska kladdig. Jag häller matolja i en liten långpanna (20 x 30 cm) och stjälper sen upp degen i den, häller också lite matolja ovanpå. Plastar in långpannan noga och ställer den i kylskåp 12 timmar.

Sen gör jag en ny fördeg, som då blir klar kommande morgon.

Då sätter jag ugnen på 250 grader, tar fram långpannan ur kylskåpet och stjälper upp degen på bakbordet. Den ska inte arbetas eller knådas, utan bara vikas ihop, läggas på en plåt  med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt in plåten och spraya 10–15 tryck med en vattenspruta. Stäng luckan direkt. Sänk till 200 grader efter 5 minuter och grädda klart ca 30 minuter. Låt brödet svalna under bakduk om du vill ha en mjuk skorpa och utan om du vill ha en hård.

Sen är det bara att upprepa momenten, göra en ny deg att sätta in i kylskåpet och en ny fördeg. Det är klart att det är ett par dagar där man ständigt har fördeg, deg, bröd på gång, men det är väl värt mödan!