/ Allmänt /

Plommontider

Nu sinar sommaren och denna vecka går vi in i den första höstmånaden. Många tycker att det är jobbigt att bad och sol är slut och att vi nu med stormsteg går mot regn och rusk. Fast  hösten kan vara ganska härlig. Vackra färger, lingonplockarhelg, svampplockning, höstsstädning både ute och inne för att förbereda kropp och gård för vintern. Hög luft och fina promenader och mys vid kakelugnen med tända ljus och en god bok. Den kombon går inte av för hackor!

Hur har då jag fördrivit veckan? Jo, med plommon! Det känns som att det gått rent över styr!

 

Bara därför skickar jag med receptet på en favoritkaka. Jag gör gärna ett gäng, delar dem och fryser ner. Tinar snabbt vid oväntat kaffebesök!

2 ägg, 3 dl socker och 3 dl mjöl rörs ihop. Här behövs ingen visp! Rör sen ner 150 g smält smör eller margarin (Nä! Att margarin skulle vara ”farligt” är rena myten – där finns fleromättade fetter som vi behöver.) Droppa i ca 10 droppar bittermandelolja och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Tryck ner halverade eller klyftade urkärnade plommon i smeten … tätt! OBS! De behöver inte skalas. Grädda ca 45 min i 175 grader. Smaskens!

Annars har veckan bjudit på trevlig samvaro med både släkt och vänner, ”kattpassning”, rensning av rabatter och avveckling av gurkeländet, sköna promenader och lite lata stunder.

Älsker’t!