/ Allmänt /

Squash - det är grejer det!

Ännu en vecka i lättjans tecken … nja, inte riktigt. Det var en hel del rensande i rabatter och trädgårdsland. Jag har aldrig sett på maken, det svämmar över alla bräddar (nä, det heter inte ”bredden” eller ”upp till bredden”!). Ännu mera gurka skulle tas om hand, hallon plockas och gallring i ett plommonträd där plommonen snarare såg ut som druvklasar, skördat mer grönkål och basilika har jag också gjort. Gurkan i växthuset tar över allt som är, för att inte tala om tomaterna, paprikan och chilin. Hjälp! Körsbären kallar på uppmärksamhet och så damp dotter F ner med sin hund Winston. En riktig goding, där ena katten, Sickan, är mer bekymrad och rädd, medan Morgan är försiktigt nyfiken. Detta varar tills Winston skäller, då springer han.

Fint besök av syster och mor också och roliga korsstygnstavlor, kaffe på altanen och sol, besök på Rottneros Park – det är veckan som gått. Ikväll kommer dotter nummer två och idag är det full ”hököring” så vinterns förråd kommer under tak.

Snälla grannen L tittade över med ett gäng gul squash och det blev lite i frysen som jag kan ha i soppan i vinter, men sen bestämde jag mig för att göra falsk ostkaka av en del. Jag bjuder på receptet här:

Skala, kärna ur och skär tärningar av squashen, 9 dl. Koka tärningarna mjuka och mosa dem, jag tog potatismospressen, men antar att en stavmixer kan göra susen.

Vispa ihop 4 ägg med 1 dl socker och tillsätt 5 dl mjölk eller mjölk/grädde och 4 msk vetemjöl. Hacka ca 30 sötmandlar fint och häll i smeten samt några droppar bittermandelolja. Vispa så smeten är någorlunda slät.

Blanda i squashmoset och rör ihop. Häll i smord form och grädda i 200 grader ca 45 minuter.

Detta är riktigt gott, inte så mastigt som ”riktig” ostkaka och äts med fördel också med grädde och jordgubbssylt.

Nu dräller det in hugade ungdomar på gården. De ska köra hö, jag ska koka väldigt mycket köttfärssås!