/ Allmänt /

Frukost och energi

Frukost? Jo, tack, det varierar! När jag jobbat har det mest varit yoghurt med müsli och ett glas proviva, kaffe och macka på första rasten istället för på morgonen. Det har funkat bra, men från oktober till mars har det varit gröt på fiberhavregryn eller rågflingor istället för yoghurt. Jag upptäckte att det gav lite mer energi under vinterhalvåret.

Numera är det bara på jobbmåndagarna som gröten kommer fram. Jag brukar annars börja med ett glas Berocca, känner att det ger en liten kick. Sen blir det oftast kokt ägg, en liten macka med ost och tomat och en liten med leverpastej och inlagd gurka, ett glas proviva och kaffe. Vill jag att det ska bli riktigt livat under dagen tar jag en ingefärsshot också. Living on the edge!

I lördags upptäckte jag att jag hade lite müsli kvar och tänkte att jag skulle tota ihop lite energybars. Sagt och gjort!

Jag mixade 250 g färska ekologiska dadlar (som jag först sköljde och kärnade ur) med 300 g müsli, 6 msk kokosolja och 0,5 tsk flingsalt. När massan verkade formbar hällde jag ut den på ett bakplåtspapper och tryckte ut den till en kaka så tjock som jag ville ha den. In i kylen ca 2 timmar för att stelna. Jag skar upp kakan i lagom stora avlånga bitar och smälte mörk choklad (70%) som jag ringlade över och strödde lite flingsalt på. Supergott!

 
Müslin gör jag helst själv, eftersom jag vill veta vad det är i den och kan anpassa den efter min egen idé om hur det ska smaka. Receptet fick jag av min mors kusin under en resa i USA för 15 år sen. Jag tar 5 dl havregryn och 5 dl rågflingor i en bunke, häller i 1 dl kokosflingor, 1 dl krossade linfrön, 1 dl pumpakärnor, 1 dl solrosfrön, lite chiafrön eller sesamfrön om jag har, 1-2 dl hackad mandel/nötter och 1,5 dl råsocker/strö. Jag blandar ordentligt och rör sen i 2 dl vatten som jag blandat med 5 msk olja (jag brukar använda solros- eller rapsolja). Blandar igen och häller ut massan på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på 200 grader. Sen får man passa plåten, röra några gånger så müslin inte blir svartbränd. När den är klar får den kallna innan jag strör över russin, torkade tranbär, hackade aprikoser eller vad jag nu har. Den här müslin är mycket godare än det man köper och framför allt drygare. Det blir ganska mycket av en sats och man kan variera i det oändliga.

Veckan som gick lunkade på i vanliga spår – ryggymnastik och utebad (8 grader i vattnet denna vecka), men jag gick också på bio för första gången på några år (precis som för många andra i denna pandemi). Filmklubben i Sunne visade ”The Father” med Anthony Hopkins. Han spelar dement åldring på ett alldeles lysande sätt och det ovanliga är att man som åskådare ser precis det han ser och upplever. Det är både sorgligt, förvirrande och bitvis skrämmande. Oerhört skickligt gjort. Vilken film! Se den!

Denna vecka är det höstlov. Ja vars, jag har ju jobbat två dagar totalt på höstterminen …