Novembermörker
November! Finns det någon värre månad? Möjligen januari då enligt mig. Sega månader båda två, men nu hoppas jag ändå att november kan gå lite lättare. Den började med finbesök och mysiga dagar med dotter och hund och så förstås, julmarknad på Mårbacka som innebar korv, sill och senap i kylskåpet. Sen är det måndagsjobb och andra förlustelser under veckorna som gör det hela mer hanterligt + skrivarträff nu på lördag och kalas kommande helg i samband med en födelsedag. Sen är det advent och då går vi mot jul så det ska nog gå att överleva dessa gråa dagar. Jag försöker tänka som Konfucius: "Bättre att tända ett ljus om än aldrig så litet än att förbanna mörkret".
I helgen var det All Helgona och tid att minnas de som gått bort under året, däribland min faster. Prästen talade om alla katolska helgon som funnits i almanackan. Ett helgon för varje dag och hur dessa till slut blev så många att dagarna inte räckte till. Därför skulle 1 november vara den dag då alla skulle dyrkas och denna helgdag behöll vi sedan även i Sverige, trots att vi blivit protestanter. Nu är det framför allt den högtid då vi tänder ljus på de bortgångnas gravar. Det är fantastiskt vackert med alla ljuspunkter i mörkret och kanske särskilt på Gunnarskogs kyrkogård, som ligger i sluttningen mot Gunnern. Visst kan man också reflektera över sitt eget liv och hur kort det faktiskt är. Den underbara visan ”Koppången” har en textrad som lyder ”å jag vet att dom som har lämnat oss, har förstått att vi är, liksom fladdrande lågor, så länge vi är här”. Poetiskt och lite sorgligt.
Bondepraktikan säger att det blir en hård vinter om november är torr utan frost och löven inte fallit av träden.Där tror jag att vi är i hamn. Man ska helst förespå vädret den 1 november som sägs som den första vinterdagen. Om solen inte skiner så länge att man hinner sadla en häst blir vintern snörik. Jag får ta reda på det. Känner en ryttare...
Sen finns det ju lite fler riktmärken i novembers olika datum. Den 10 november infaller Mårtens-dagen eller egentligen Mårten Luthers dag. Då är det tradition att äta gås och om bröstbenet är brunt blir vintern kall, är det vitt blir det mycket snö. Många spådomar handlar helt klart om hur vintern ska bli. 21 november till exempel. Om den dagen är våt eller dimmig blir vintern likadan. Även 23 november har setts som start på vintern och om denna dag är mild så blir vintern mild, men om den är kall fram till 25 november har vi kyla att vänta. All känner säkert till den vanligaste ramsan ”Om Anders braskar, julen slaskar” och tvärtom.
SÅ håll utkik!