/ Allmänt /

Glögg och religion

Oktober är slaktmånaden enligt bondepraktikan och här finns det en hel del att hämta kring väder och vind. Om det exempelvis blir mycket frost så blir januari mild och blir det oväder i oktober blir också vintern ostadig. Jag kan ju bara relatera till det ”skitväder” som drabbat oss under helgen. 100% regn och stormbyar, så då vet vi vad som är att vänta. Man ska ha koll på fåglarna också – gröngölingens läte talar om vilket väder som kommer att gälla de tre kommande dygnen, sidensvansen bådar snö, liksom domherren. Bättre  att hålla sig inne i rusket, elda i kamin och kakelugn, läsa en bra bok och mysa.

 

Det sägs också att om oktober är varm så blir februari kall. Undrar om vattnet räknas in?      I onsdags när vi badade var det 12 grader i vattnet, så doppet gick snabbt och i grillkåtan efteråt blev det en ”shot” av det mer sundare slaget. Nu dricker jag detta varje dag och tycker att jag blir lite piggare i gråvädret. Receptet fick jag av A, världens bästa frisör och jag följde hennes instruktioner på en höft:

Koka 6 dl vatten och låt svalna. Riv ner valfri mängd färsk ingefära och gurkmeja (det senare blir man gul på fingrarna av, så använd handskar). Jag lät detta stå och dra i kylskåpet över natten. Sen silade jag av det rivna och pressade två citroner och tre apelsiner som jag blandade i. Till sist vispade jag upp lite honung och rörde ner. Hutt!

Sen satte vi också årets glögg. Lite tidigt kanske, men vi vill ha den klar innan första advent. Om ni nu känner att ni också ska prova, så blir det här den godaste (och kanske starkaste) glögg ni kan tänka er:

Blanda i en större flaska eller damejeanne som ni sköljer ur med vatten (inget diskmedel). Det går åt 5 liter svagdricka, 50 g jäst som ni först rör ut med lite vatten innan ni häller i,      2 kg socker (jo så mycket ska det vara!), 3 skalade potatisar i stavar, en bit skalad ingefära, 500 g russin, 3 kanelstänger, 2 påsar kardemummakärnor, 3 påsar hela kryddnejlikor (och om man vill – pomeransskal).

Sen ska man röra varje dag i 3 veckor. Det är VÄLDIGT VIKTIGT att ni inte stänger flaskan med korken. Det jäser ju, så gör ni det kommer ni att få hela rummet sprayat med glögg nästa gång ni öppnar den. Jag vet …

Efter detta ska glöggen stå och mogna 3 veckor. Sen häller man av alla kryddor, potatis och annat jox. Tillsätt eventuellt en flaska rödvin (eller en halvliter av något annat … starkare). Låt glöggen stå ytterligare en vecka för att ”klarna” och häll sen upp den försiktigt i mindre flaskor. Observera att det är en bottensats som ni kan försöka undvika.

Roligt att göra och att kunna använda som present när man är bortbjuden, vilket kanske händer nu när pandemin förhoppningsvis tappar greppet. Dessutom kommer det att lukta fantastiskt i hela huset under de här veckorna.

 

 Det var annars lätt stressigt under veckan, som förutom badet innehöll besök i Hagfors, gymnastik, frisörbesök och vigsel. Dessvärre var det eländigt väder hela tiden så det fanns ingen chans att göra något utomhus. De där trädgårdsmöblerna behöver in och växter ska klippas ner, men det kanske blir någon ljusning under veckan som kommer. Det finns även noteringar i min almanacka denna vecka (tänka sig!) som börjar med Kanelbullens dag. Den 4 oktober är också internationella barndagen och enligt bondepraktikan, Fransisci dag.

Fransiscus av Assissi var den som grundade fransiskanerorden eller gråbröderna som de också kallades. Dessa fattigmunkar gjorde uppoffrande socialt arbete bland fattiga och gick oftast utan sandaler, vilket också gav dem namnet barfotamunkar. Dagen är viktig för en sann kristen står det i bondepraktikan, liksom 7 oktober som är Birgittadagen, tillägnat vårt svenska helgon, heliga Birgitta. Den dagen firades den katolska Britmässan till hennes ära.

Så nu fick ni lite religion också … tänka sig!