Februarisol
Februari – årets kortaste månad och den brukar ju gå ganska fort. Det brukar vara en behaglig tid med vårluft i antågande och många timmar utomhus i solen. Nu har det ju kommit snö också och kanske, kanske är sportloven räddade för alla skolbarn.
Sen kommer ju fettisdagen också och just för detta evenemang ska ni nu få världens bästa semmelrecept. Jag brukar göra bullarna lite mindre så semlorna inte blir för mastiga. Sen gröper man ur lite vetebröd och blandar med riven mandelmassa och vispad grädde innan man fyller på med grädde och lägger på locket.
Semlor
Rör 125 g smör eller margarin med 2 dl socker och ½ tsk salt.
Värm 5 dl mjölk och 120 g kesella och häll blandningen över 75 g söt jäst. Lös jästen och rör i några msk av smör och sockerblandningen + 1 tsk kardemumma och 12 dl vetemjöl.
Arbeta ihop degen och låt sen jäsa 30 minuter.
Häll i resten av smör och sockerblandningen och ytterligare ca 5 dl vetemjöl. Arbeta till en blank och slät deg. På bakbordet formas degen till runda bullar och sen får de jäsa ca 20 minuter innan de penslas med uppvispat ägg.
Gräddas i 225°
Samma deg, men med saffran använder jag till lussekatter (men lägger till 2 kuvert saffran).
